20 February, 2016
Sendviče s kiwi a uzeným lososem a zapečené kiwi s krémem

Kiwi najdeme v akci tento týden skoro v každém obchodě za pár korun. Byla by chyba si myslet, že nejlépe uděláme, když kiwi vydlabeme lžičkou a prostě sníme. Je výborné i na pečení a navíc i skvěle doplní například uzenou rybu. Mimo dnešních receptů můžeme z kiwi upéct také bublaninu nebo jej kombinovat s uzenou makrelou. Ostatní potřebné suroviny na dnešní recepty koupíme tento týden nejlépe v Globusu.
Koupili jsme v akci:
Kiwi |
Čerstvý sýr |
Uzený losos |
Smetana na šlehání |
Recepty:
Sendviče s kiwi, uzeným lososem a čerstvým sýrem (4 porce)
Potřebný čas: 30 minut příprava
Toastový chléb 6 plátků – uzený losos cca 100 g – čerstvý sýr cca 300 g – 4 kiwi – ½ salátové okurky – 3 lžíce majonézy – kopr – sůl, pepř
Polovinu salátové okurky oloupeme, podélně rozpůlíme a nastrouháme nahrubo. Mírně posolíme, aby sůl z okurky vytáhla přebytečnou vodu, a necháme v cedníku okapávat.
Mezitím vidličkou rozpracujeme čerstvý sýr s majonézou, přidáme malou hrst jemně posekaného kopru a trochu čerstvě mletého černého pepře.
Nastrouhanou okurku v cedníku jemně propláchneme vodou a necháme okapat. Poté ji přimícháme ke směsi z čerstvého sýra a dochutíme solí.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Všechny plátky toastového chleba namažeme připravenou pomazánkou z čerstvého sýra. Nyní na dva namazané plátky dáme zhruba polovinu plátků uzeného lososa. Přidáme další namazaný plátek toastového chleba, na který nyní dáme kolečka kiwi. Přidáme poslední namazaný toast a završíme zbytkem lososa a kiwi.
Sendviče po okrajích seřízneme a překrojíme na 4 díly. Spíchneme párátkem a podáváme.
Zapečené kiwi s krémem (4 porce)
Potřebný čas: 15 minut příprava + 10 minut pečení
3 kiwi – 4 vaječné žloutky – 250 ml smetany na šlehání – 75 g cukru
Troubu si předehřejeme na nejvyšší teplotu na horní gril. Kiwi oloupeme a nakrájíme na středně silná kolečka (cca 3 mm).
Cukr se žloutky ušleháme do pěny. Přidáme smetanu a dál šleháme. Směs si přendáme do rendlíku a na mírném plamenu stále mícháme, dokud krém nezhoustne.
Krém přendáme ideálně do malých zapékacích misek na jednu porci, nebo do jedné velké. Kolečka kiwi naklademe na krém a dáme zapéct, dokud krém nezezlátne.
Dobrou chuť!