16 July, 2016
Vietnamská bageta banh mi s trhaným vepřovým masem

Banh mi je vietnamský sendvič kombinující vietnamskou a francouzskou kuchyni. Připravte si je jako skvělou letní svačinu nebo oběd na cesty. Pomalu upečeme vepřové maso v sójové omáčce s cukrem, natrháme je na vlákna a doplníme čerstvou zeleninou v octové zálivce. Maso můžete nechat péct přes noc, takže na přípravu nejsou tyto sendviče nijak náročné. Vepřovou kýtu na pečení koupíme samozřejmě v akci, tento týden třeba v Kauflandu.
Koupili jsme v akci:
Vepřová kýta s kůží na pečení |
Recepty:
Vietnamský sendvič banh mi
Potřebný čas: 30 minut příprava + 2 hodiny marinování + 3 hodiny pečení
Vepřová kýta na pečení cca 600 g – 2 bagety – 1 menší salátová okurka – 2 mrkve – kousek pórku – majonéza 150 g – 10 stonků čerstvého koriandru – 3 lžíce cukru – 5 lžic sójové omáčky – 2 stroužky česneku – cca 3 cm kořene zázvoru – 2 lžíce rýžového nebo jablečného octa – sůl, pepř
Maso naložíme do marinády ze sójové omáčky, 2 lžic cukru, utřeného nebo nastrouhaného česneku a nastrouhaného zázvoru. Pokud používáme sladkou sójovou omáčku, přidáme dvě špetky soli. Necháme marinovat např. 2 hodiny při pokojové teplotě nebo v lednici přes noc.
Zapneme troubu a marinované maso mírně podlijeme, zakryjeme a dáme péct. Pečeme například na 100°C přes noc, nebo na 150°C zhruba 3 hodiny. Na poslední půlhodinu pečení maso odkryjeme a teplotu zvýšíme na 180-200°C.
Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a lžičkou vydlabeme semínka. Mrkev oloupeme, z pórku si uřízneme kousek dlouhý zhruba 7 cm. Okurku a mrkev nakrájíme na velmi tenké nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Pórek podélně rozpůlíme a také nakrájíme na dlouhé tenké nudličky.
Ze lžíce cukru, octa a trochy soli připravíme zálivku na zeleninu, kterou do ní vložíme a necháme marinovat.
Bagety podélně rozřízneme, namažeme zevnitř majonézou a vkládáme marinovanou zeleninu a maso, které jsme vidličkami natrhali na vlákna. Přidáme čerstvý koriandr a posekanou pálivou papričku podle chuti.
Dobrou chuť!