Home / Uncategorised / Tučňáci z černých oliv a suchý salám zapečený v briošce s pistáciemi
14 December, 2015

Tučňáci z černých oliv a suchý salám zapečený v briošce s pistáciemi

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , ,

Pokračujeme v trénování sváteční tabule, ať ji letos něčím ozvláštníme. Tentokrát se budeme inspirovat aktuálním hitem internetu a vyrobíme za pár korun z černých oliv a balkánského sýra lehké tučňáky, které určitě potěší oko i chuť dětí i dospělých. Také vyzkoušíme, že do brioškového těsta se dá zapéct spousta věcí, zde to bude kvalitní suchý francouzský salám, který doplníme pistáciemi. Na obě věci jsme nakupovali v Lidlu.

 Koupili jsme v akci:

Balkánský sýr
Suchý salám
Pistácie

 

Recepty:

Tučnáci z černých oliv plnění balkánským sýrem

Potřebný čas: 30 minut příprava

Sterilované černé olivy – 200 g měkkého balkánského sýra – mrkev – olivový olej

Balkánský sýr ušleháme tyčovým mixérem s trochou olivového nebo jiného kvalitního oleje do pasty.

Pár okapaných černých oliv přepůlíme na šířku – to budou hlavy tučňáků. Z dalších oliv podélně vyřízneme tenký proužek (cca 2 mm). Oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka a z každého kolečka vykrojíme malou trojúhelníkovou výseč od středu.

Vykrojený trojúhelník mrkve vložíme do připravené půlky olivy a protáhneme do díry po odpeckování.

Krém z balkánského sýra si dáme do igelitového sáčku, ustřihneme roh a plníme jím podélně vyříznuté olivy.

Následně jednotlivé kusy spojíme párátkem. Začneme od hlavy, poté tělo naplněné sýrovým krémem a na závěr zbytek z kolečka mrkve jako nohy.

 

Suchý salám zapečený v briošce s pistáciemi

Potřebný čas: 15 minut příprava + až 7 hodin kynutí a chlazení + 20-30 minut pečení

Mouka hladká 250 g – máslo 125 g – 3 vejce a 1 žloutek na potření – 25 g cukru – 10 g droždí – 5 g soli – suchý salám – 200 g neloupaných pistácií

Vejce a máslo vyndáme předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Droždí smícháme s trochou vlažné vody. Do mísy dáme mouku, na kterou nalijeme připravený kvásek z droždí a zahrneme moukou. Necháme 20 minut v teple odstát.

K mouce přidáme cukr, sůl a vejce a nejlépe hnětačem uhněteme táhlé, mírně lepivé těsto. Následně přidáme změklé máslo nakrájené na kostky a opět důkladně zapracujeme, dokud nezískáme hladké, vláčné, ale stále mírně lepivé těsto. Dáme na několik hodin v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto dáme v míse do lednice, aby ztuhlo, zhruba na 2 hodiny.

Mezitím vyloupeme pistácie a oloupeme salám.

Ztuhlé těsto vyndáme z lednice a podle velikosti salámu rozdělíme na půlky, nebo pracujeme s celým najednou. Na mírně pomoučené podložce vyválíme silný plát, do kterého vtlačíme vyloupané pistácie. Celý oloupaný salám zarolujeme do těsta.

Těsto vložíme do vymazané formy nebo rovnou na plech a potřeme žloutkem rozmíchaným s dvěma lžícemi vody a špetkou soli.

Pečeme podle velikosti 20 až 30 minut při teplotě 220°C, po deseti minutách teplotu snížíme na 190°C.

Po upečení necháme zcela vychladnout, krájíme na plátky a podáváme.

Dobrou chuť!

Brioška se salámem a pistáciemi - suroviny - www.chytrevarime.cz Brioška se salámem a pistáciemi - www.chytrevarime.cz Tučňáci z černých oliv a balkánského sýra - suroviny - www.chytrevarime.cz Tučňáci z černých oliv a balkánského sýra - www.chytrevarime.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *