14 December, 2015
Tučňáci z černých oliv a suchý salám zapečený v briošce s pistáciemi

Pokračujeme v trénování sváteční tabule, ať ji letos něčím ozvláštníme. Tentokrát se budeme inspirovat aktuálním hitem internetu a vyrobíme za pár korun z černých oliv a balkánského sýra lehké tučňáky, které určitě potěší oko i chuť dětí i dospělých. Také vyzkoušíme, že do brioškového těsta se dá zapéct spousta věcí, zde to bude kvalitní suchý francouzský salám, který doplníme pistáciemi. Na obě věci jsme nakupovali v Lidlu.
Koupili jsme v akci:
Balkánský sýr |
Suchý salám |
Pistácie |
Recepty:
Tučnáci z černých oliv plnění balkánským sýrem
Potřebný čas: 30 minut příprava
Sterilované černé olivy – 200 g měkkého balkánského sýra – mrkev – olivový olej
Balkánský sýr ušleháme tyčovým mixérem s trochou olivového nebo jiného kvalitního oleje do pasty.
Pár okapaných černých oliv přepůlíme na šířku – to budou hlavy tučňáků. Z dalších oliv podélně vyřízneme tenký proužek (cca 2 mm). Oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka a z každého kolečka vykrojíme malou trojúhelníkovou výseč od středu.
Vykrojený trojúhelník mrkve vložíme do připravené půlky olivy a protáhneme do díry po odpeckování.
Krém z balkánského sýra si dáme do igelitového sáčku, ustřihneme roh a plníme jím podélně vyříznuté olivy.
Následně jednotlivé kusy spojíme párátkem. Začneme od hlavy, poté tělo naplněné sýrovým krémem a na závěr zbytek z kolečka mrkve jako nohy.
Suchý salám zapečený v briošce s pistáciemi
Potřebný čas: 15 minut příprava + až 7 hodin kynutí a chlazení + 20-30 minut pečení
Mouka hladká 250 g – máslo 125 g – 3 vejce a 1 žloutek na potření – 25 g cukru – 10 g droždí – 5 g soli – suchý salám – 200 g neloupaných pistácií
Vejce a máslo vyndáme předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Droždí smícháme s trochou vlažné vody. Do mísy dáme mouku, na kterou nalijeme připravený kvásek z droždí a zahrneme moukou. Necháme 20 minut v teple odstát.
K mouce přidáme cukr, sůl a vejce a nejlépe hnětačem uhněteme táhlé, mírně lepivé těsto. Následně přidáme změklé máslo nakrájené na kostky a opět důkladně zapracujeme, dokud nezískáme hladké, vláčné, ale stále mírně lepivé těsto. Dáme na několik hodin v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto dáme v míse do lednice, aby ztuhlo, zhruba na 2 hodiny.
Mezitím vyloupeme pistácie a oloupeme salám.
Ztuhlé těsto vyndáme z lednice a podle velikosti salámu rozdělíme na půlky, nebo pracujeme s celým najednou. Na mírně pomoučené podložce vyválíme silný plát, do kterého vtlačíme vyloupané pistácie. Celý oloupaný salám zarolujeme do těsta.
Těsto vložíme do vymazané formy nebo rovnou na plech a potřeme žloutkem rozmíchaným s dvěma lžícemi vody a špetkou soli.
Pečeme podle velikosti 20 až 30 minut při teplotě 220°C, po deseti minutách teplotu snížíme na 190°C.
Po upečení necháme zcela vychladnout, krájíme na plátky a podáváme.
Dobrou chuť!