Home / Uncategorised / Pórkové tagliatelle carbonara
5 February, 2016

Pórkové tagliatelle carbonara

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , ,

Tento týden použijeme pórek místo těstovin a uvaříme si variaci na těstoviny carbonara, tedy s vejcem a slaninou. Vejce uděláme pošírované. Podle velikosti porce můžeme servírovat jako předkrm nebo hlavní jídlo. Hlavní surovinu, tedy pórek, koupíme samozřejmě v akci, třeba v Kauflandu.

Koupili jsme v akci:

Pórek

 

Recepty:

Pórkové tagliatelle carbonara (6 porcí)

Potřebný čas: 20 minut příprava + 30 minut vaření

Pór 3 ks – 200 g slaniny – 6 vajec – 1 šalotka – 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice – 1 citron – 6 lžic olivového oleje – pepř, sůl  

Nejprve si dáme vařit vodu ve velkém hrnci na pórky a v menším na pošírované vejce.

Pórky seřízneme (necháme zhruba 1/3 zelené části a samozřejmě celou bílou) a očistíme. Pokud nemáme obří hrnec, přepůlíme je. Vložíme do vroucí nesolené vody a vaříme zhruba 15 minut. Po uvaření ihned přendáme do mísy s ledovou vodou a schladíme. Poté vyjmeme a necháme okapat.

Během vaření pórku si orestujeme slaninu na drobné kostičky nasucho a dáme stranou.

Hořčici, šťávu z citronu, olivový olej, nadrobno posekanou šalotku s trochou pepře a soli si smícháme nejlépe v malé uzavíratelné skleničce. Zavřeme, důkladně protřepeme.

Do vody na pošírované vejce přidáme sůl a pár lžic octa a udržujeme ji vroucí. Vždy jedno vejce si vyklepneme třeba do malého šálku (dáváme pozor, aby žloutek zůstal celý). Vařečkou si vodu v hrnci roztočíme, dokud se nám uprostřed neudělá důlek. Do tohoto důlku necháme vklouznout syrové vajíčko ze šálku. Vaříme necelých 5 minut. Poté opatrně vyndáme a opakujeme s dalšími vejci.

Během vaření vajec nakrájíme okapané pórky podélně na proužky velikosti tagliatelle nebo papardelle (širší). V salátové míse pak proužky pórku promícháme s připravenou zálivkou.

Nejjednodušeji rukou nazdobíme na talíř hnízdo z pórkových tagliatelle, navrch zasadíme pošírované vejce a přisypeme orestované kostičky slaniny.

Dobrou chuť!

Pórkové tagliatelle carbonara - suroviny - www.chytrevarime.cz Pórkové tagliatelle carbonara - www.chytrevarime.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *