5 February, 2016
Pórkové tagliatelle carbonara

Tento týden použijeme pórek místo těstovin a uvaříme si variaci na těstoviny carbonara, tedy s vejcem a slaninou. Vejce uděláme pošírované. Podle velikosti porce můžeme servírovat jako předkrm nebo hlavní jídlo. Hlavní surovinu, tedy pórek, koupíme samozřejmě v akci, třeba v Kauflandu.
Koupili jsme v akci:
Pórek |
Recepty:
Pórkové tagliatelle carbonara (6 porcí)
Potřebný čas: 20 minut příprava + 30 minut vaření
Pór 3 ks – 200 g slaniny – 6 vajec – 1 šalotka – 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice – 1 citron – 6 lžic olivového oleje – pepř, sůl
Nejprve si dáme vařit vodu ve velkém hrnci na pórky a v menším na pošírované vejce.
Pórky seřízneme (necháme zhruba 1/3 zelené části a samozřejmě celou bílou) a očistíme. Pokud nemáme obří hrnec, přepůlíme je. Vložíme do vroucí nesolené vody a vaříme zhruba 15 minut. Po uvaření ihned přendáme do mísy s ledovou vodou a schladíme. Poté vyjmeme a necháme okapat.
Během vaření pórku si orestujeme slaninu na drobné kostičky nasucho a dáme stranou.
Hořčici, šťávu z citronu, olivový olej, nadrobno posekanou šalotku s trochou pepře a soli si smícháme nejlépe v malé uzavíratelné skleničce. Zavřeme, důkladně protřepeme.
Do vody na pošírované vejce přidáme sůl a pár lžic octa a udržujeme ji vroucí. Vždy jedno vejce si vyklepneme třeba do malého šálku (dáváme pozor, aby žloutek zůstal celý). Vařečkou si vodu v hrnci roztočíme, dokud se nám uprostřed neudělá důlek. Do tohoto důlku necháme vklouznout syrové vajíčko ze šálku. Vaříme necelých 5 minut. Poté opatrně vyndáme a opakujeme s dalšími vejci.
Během vaření vajec nakrájíme okapané pórky podélně na proužky velikosti tagliatelle nebo papardelle (širší). V salátové míse pak proužky pórku promícháme s připravenou zálivkou.
Nejjednodušeji rukou nazdobíme na talíř hnízdo z pórkových tagliatelle, navrch zasadíme pošírované vejce a přisypeme orestované kostičky slaniny.
Dobrou chuť!