5 June, 2015
Plněná zapečená zelenina a sledě na jablkách v papilotě – leták Kaufland 4.6.2015

Z aktuálního letáku Kauflandu uvaříme sledě na kyselých jablkách v papilotě a zapečenou zeleninu plněnou jáhly. Pro tyto recepty v akci koupíme výhodně téměř vše potřebné: sledě, francouzskou hořčici, zakysanou smetanu, červené papriky, rajčata, lilky. Letáky Kaufland najdete zde.
V akci jsme koupili:
Sledě | 14,90 | (cena za 100 g) |
Lilek | 29,90 | (cena za 1 kg) |
Rajčata | 24,90 | (cena za 1 kg) |
Papriky červené | 44,90 | (cena za 1 kg) |
Francouzská hořčice 360 g | 18,50 | |
Zakysaná smetana 200 g | 9,90 |
Recepty:
Sledě na jablkách v papilotě (4 porce)
Potřebný čas: 30 minut + 15 minut pečení
Sledě cca 1 kg – jablka (kyselá chuť) 4 ks – 50 g másla – 4 lžičky francouzské hořčice – 4 lžičky zakysané smetany – 1 citrón – listová petržel – pepř, sůl
Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky, které ve vysoké pánvi orestujeme (zhruba 3 minuty) na másle a dáme stranou. Sledě omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Troubu si předehřejeme na 210°C.
Z pečícího papíru si odstřihneme velké čtverce. Do středu čtverce vyskládáme čtvrtinu orestovaných jablek, na ně položíme sledě, do kterých vmázneme lžičku hořčice a lžičku zakysané smetany. Podle velikosti dáváme jednu nebo dvě ryby, zhruba 250 g na porci. Navrch opepříme, osolíme, přidáme posekanou petrželku a zakápneme šťávou z citronu.
Takto připravené porce řádně zabalíme, aby žádné vůně neutíkaly ven. Balíčky dáme péct na plechu v troubě na 15 minut.
Po upečení papiloty rozbalíme a ihned podáváme. Jablka, na kterých se ryba pekla nám poslouží jako příloha.
Zapečená zelenina plněná jáhly (4 porce)
Potřebný čas: 40 minut + 40 minut pečení
1 lilek – 3 červené papriky – 3 velká rajčata – 250 g jáhel – 3 menší cibule – 3 stroužky česneku – vlašské nebo jiné ořechy (1 hrst) – listová petržel – olivový olej – pepř, sůl
Nejprve uvaříme ve slané vodě jáhly podle návodu na obalu – dvakrát spaříme, poté 20 minut vaříme ve slané vodě. Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou dáme na 10 minut povařit rozpůlený lilek.
Omytá rajčata a papriky seřízneme pod stopkou a očistíme zevnitř. Středovou dužinu rajčat vydlabeme a dáme stranou.
Povařený lilek opatrně vyndáme a necháme okapat, poté z něj opatrně vyškrábneme dužinu, kterou posekáme nožem a necháme zatím stranou. Připravíme si velkou zapékací mísu, do které vyskládáme vydlabaná rajčata, papriky, a půlky lilku.
Uvařené jáhly necháme vychladnout. Ve vyšší pánvi necháme na troše olivového oleje zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli a česnek, poté přidáme pokrájené dužiny z rajčete a lilku. Osolíme, opepříme, případně přidáme trochu vody. Necháme podusit zhruba 10 minut. Poté stáhneme z plotny a do směsi přimícháme ořechy, jáhly, posekanou petržel (z cca 6 stonků), podle chuti přidáme olivový olej, sůl, pepř.
Připravenou směsí plníme zeleninu, pokapeme olivovým olejem. Rajčata a papriky poté zaklopíme dříve odříznutou částí se stopkou. V zapékací míse mírně podlijeme vodou (cca 100 ml) a pečeme v troubě 40 minut na 180°C. Podáváme teplé nebo vychladlé.
Dobrou chuť!