Home / Uncategorised / Leták Kaufland 12.2. – 18.2.2015
12 February, 2015

Leták Kaufland 12.2. – 18.2.2015

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , ,

Z aktuálního akčního letáku Kauflandu si pro následující recepty koupíme dvě kuřata, dvě brokolice, řapíkatý celer a sýr Comté. Z toho v tomto týdnu uvaříme zapečenou brokolici s vlašskými ořechy, kuřecí kousky v tomatové omáčce s kuskusem a jako předkrm budeme servírovat studená kuřecí prsa v mírně kyselé omáčce escabèche. Kuskus můžeme nahradit jinými těstovinami, které jsou tento týden také v akci.

Malý oběd / velká večeře Velký oběd Oběd/večeře bez přílohy / studené / dezert / předkrm
Brokolice zapečená se sýrem a vlašskými ořechy Kuře v tomatové omáčce s kuskusem Kuřecí prsa v omáčce escabèche
2 balení brokolice (2x 500g) 4 kuřecí stehna a křídla (bez letek) 4 kuřecí prsa
3 vejce 3 střední cibule 2 červené cibule
Smetana ke šlehání 100 g 1 konzerva rajčatového pyré nebo protlaku 1 větší mrkev
Sýr Comté 250 g Řapíkatý celer (3 řapíky) 1 kapie čerstvá
Vlašské ořechy (1 malá hrst) Černé olivy (1 hrst) 1 velký stroužek česneku
Pepř, sůl 3 stroužky česneku Bobkový list (2)
Šafrán (1 špetka) (možno vynechat) Bílé suché víno (250 ml)
Bazalka Vinný ocet bílý (100 ml)
Kuskus 250 g Šafrán (1 špetka)
Máslo 1 lžička Olivový olej (6 lžic)
Olivový olej (2 lžíce) Petržel listová na ozdobu
Šalvěj (2 snítky) Pepř, sůl
Pepř, sůl

Koupili jsme v akci:

2x kuře chlazené cca 2x 1,5 kg 59,90 (79,90) cena za 1 kg
2x brokolice 500 g 14,90 (24,90) cena za 500 g
Comté sýr cca 250 g 32,90 (42,90) cena za 100 g
Celer řapíkatý 13,90 (17,90)

Koupili jsme normálně/máme doma:
Rajčatové pyré nebo
Vejce 3 ks
Cibule žlutá (3 ks)
Cibule červená (2 ks)
Česnek 4 stroužky
Mrkev 1 ks
Kapie čerstvá 1 ks
Smetana ke šlehání 100 g
Vlašské ořechy (1 malá hrst)
Černé olivy (1 hrst)
Kuskus 250 g
Olivový olej 8 lžic
Bílé suché víno (250 ml)
Vinný ocet bílý (100 ml)
Šafrán 2 špetky
Bobkový list 2 ks
Bazalka
Šalvěj
Petržel listová na ozdobu
Sůl, pepř

Postupy:
Obě kuřata rozbouráme na základní části, tentokrát na prsa bez kůže, stehna a křídla s kůží, a skelet s letkami si necháme na vývar.

Brokolice zapečená se sýrem a vlašskými ořechy
Od brokolice odřízneme velký košťál a hlavičky dáme vařit do většího hrnce na troše vody (cca 1-2 cm na dně). Vaříme zhruba pět minut, poté brokolice vyndáme a schladíme v ledové vodě, aby nám zůstaly krásně zelené a nezešedly. Troubu si předehřejeme na 200°C.
Mezitím si z ostatních ingrediencí připravíme zapékací směs – vajíčka vidličkou ušleháme se smetanou, přidáme sůl (2-3 špetky), trochu čerstvého pepře, nahrubo posekané vlašské ořechy a nahrubo nastrouhaný sýr Comté.
Vařenou a zchlazenou brokolici vyskládáme do vyšší zapékací mísy a přelijeme připravenou směsí. Dáme do rozpálené trouby zapéct na 15 minut.
Po zapečení necháme trochu vychladnout a servírujeme.

Kuře v tomatové omáčce s kuskusem
Kuřecí stehna a křídla si naporcujeme na menší části podle ohybu kloubů. Opepříme trochou čerstvě namletého černého nebo červeného pepře a dáme do vysoké pánve nebo hrnce zprudka opéct nasucho ze všech stran.
Mezitím si připravíme cibule, které oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Kuře z pánve vyndáme a odložíme stranou. Pokud nám kuře nepustilo žádný tuk, přidáme zhruba 2 lžíce olivového oleje. Do stále stejné pánve dáme cibuli, kterou orestujeme, dokud nezačne zlátnout.
Zatím si připravíme ostatní zeleninu – česnek, řapíkatý celer nakrájíme na kolečka, černé olivy zhruba na čtvrtky. Pokud máme například zbytek cukety, můžeme ji pokrájenou na kostičky také použít. Na cibuli ve vysoké pánvi dáme připravenou zeleninu, šafrán, rajčatový protlak a sůl. Pokud nemáme čerstvou bazalku pro přidání na závěr, přidáme při vaření sušené oregano a tymián. Jakmile se začne omáčka vařit, vrátíme do ní orestované kousky kuřete.
Zaklopíme pokličkou a dusíme na středním až mírném plamenu alespoň 30 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Na závěr dosolíme podle chuti a přidáme čerstvou bazalku (pokud jsme nepoužili jiné aromatické bylinky již při vaření).
Během vaření kuřete v omáčce si připravíme kuskus. 250 g kuskusu dáme do mísy a přidáme 2 lžíce olivového oleje, 2 špetky soli a pořádně promícháme. V konvici si uvaříme vodu a kuskus zalejeme vařící vodou tak, aby byl všechen bohatě ponořen. Mísu zakryjeme pokličkou nebo talířem. Po pár minutách přidáme do kuskusu lžičku másla a případně dosolíme podle chuti. Kuskus můžeme použít již takto jako přílohu. Případně do něj podle chuti přidáme bylinky (např. listová petržel, trochu libečku, mírně opražená šalvěj) nebo zeleninu (třeba na drobné kostičky pokrájená kapie, odkapané posekané rajče, salátová okurka zbavená středu, apod.).

Kuřecí prsa v omáčce escabèche
Kuřecí prsa, pokud jsou moc vysoká, si seřízneme v půlce na výšku.
Do vysoké pánve, ke které máme pokličku, si dáme 2 lžíce olivového oleje a orestujeme na něm na kolečka pokrájenou cibuli a česnek a také bobkový list. Hlídáme si, aby se nám česnek nepřipekl – byl by hořký.
Mrkev a kapii pokrájíme na malé hranolky, resp. na širší nudličky. Přidáme do pánve k cibuli. Zalijeme vínem, octem, přidáme šafrán, sůl (zhruba 1 lžičku, podle chuti případně přidáme), pepř a zbytek olivového oleje. Necháme provařit zhruba 10 minut. Poté do omáčky přidáme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut pod pokličkou. Po uvaření necháme prsa vychladnout.
Vychladlá kuřecí prsa nařežeme na sousta, na talíři přelijeme trochou omáčky a posypeme posekanou petrželí. Podáváme jako předkrm.

A1 A2 A3 A4 B1 B2 B3 B4 C1 C2

Dobrou chuť!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *