26 January, 2015
Leták Interspar 21.1. – 27.1.2015

Leták Interspar 21.1. – 27.1.2015
Malý oběd / velká večeře | Velký oběd | Oběd/večeře bez přílohy / studené / dezert |
Sladké hovězí na řapíkatém celeru s jasmínovou rýží | Pečené vepřové koleno s bramborovou kaší s hrubozrnnou hořčicí | Tvarohový koláč z karamelových sušenek (cheesecake) |
Hovězí kýta 350 g | Vepřové koleno 1,44 kg | Karamelové sušenky Lotus 120 g |
Řapíkatý celer ½ | Vepřová kýta 0,40 kg | Tvaroh jemný 2x 250 g |
Třtinový cukr 3 lžíce | Cibule 1 velká | Čerstvý sýr 4x 100 g |
Tmavá sójová omáčka 3 lžíce | Česnek 3 střední stroužky | Vejce 4 ks |
Česnek 3 střední stroužky | Koření na vývar (bouquet garni) | Citron |
Sůl | Bobkový list 3ks | Škrobová moučka 1 lžíce |
Jasmínová rýže – 1 velký hrnek | Nové koření 6 ks | Máslo 60 g |
Dijonská hořčice | Smetana ke šlehání 100 ml | |
Brambory 12 ks středních | Cukr krystal 180 g | |
Hrubozrnná francouzská hořčice | Cukr moučka 2 lžíce | |
Máslo 50 g | ||
Mléko cca 100 ml | ||
Sůl |
Koupili jsme v akci:
Hovězí kýta 1 kg 139,90 (209,90) 0,350 kg
Vepřové koleno zadní 1 kg 59,90 (79,90) 1,442 kg
Vepřová kýta 88,80 (129,90) 0,400 kg
Tvaroh jemný 250 g 15,90 (27,90) 2 ks
Jasmínová rýže 1kg 55,95 (111,90) 250 g
Karamelové sušenky Lotus 19,95 (39,90) 120 g (1/2 balení)
Máslo 250 g 23,90 (31,90) 120 g
Zlaté kuře 1 kg 89,90 (109,90) 1,561 kg
Koupili jsme normálně/máme doma:
Řapíkatý celer
Třtinový cukr
Tmavá sójová omáčka (hustá sladká)
Česnek – půl palice
Cibule 1 velká
Koření na vývar – tymián, bobkový list, nové koření, kuličkový pepř
Dijonská hořčice na potření vepřové kýty (2 lžíce)
Hrubozrnná francouzská hořčice (3 lžíce)
Brambory
Mléko
Čerstvý sýr 400 g
Vejce 4 ks
Škrobová moučka – 1 lžíce
Smetana ke šlehání 100 ml
Cukr krystal 180 g
Cukr moučka 2 lžíce
Citron 1 ks
Sůl
Postupy:
Zlaté kuře v tomto týdnu nepoužijeme, takže naporcujeme na prsa s kůží, stehna a křídla a skelet do mrazáku, případně zamrazíme celé. Z koupeného množství hovězí a vepřové zadní kýty (každá cca 800 g) uřízneme vždy půlku a zbylé dáme zamrazit.
Sladké hovězí na řapíkatém celeru s jasmínovou rýží
Nejprve dáme vařit jasmínovou rýži. Do hrnce dáme velký hrnek rýže (pro 4 porce) a zalijeme stejným množstvím studené vody a troškou vody navíc (zhruba 1/8 původního množství). Pod pokličkou dáme vařit pomalu na nejmenší plamen nebo stupeň co máme na sporáku k dispozici.
Hovězí kýtu nakrájíme na malé kousky a dáme na rozpálenou pánev s trochou oleje. Zhruba půlku řapíkatého celeru nakrájíme na silnější plátky, česnek posekáme na tenké plátky nebo kousky. Až se maso zatáhne, přidáme cukr, po chvilce řapíkatý celer s česnekem, sójovou omáčku a chvíli dusíme podle uzrálosti masa (pokud máme pocit, že bude tuhé, s celerem počkáme a dusíme déle samotné jen s cukrem a případně trochou vody). Na závěr dochutíme solí. Podáváme s jasmínovou rýží.
Pečené vepřové koleno s bramborovou kaší s hrubozrnnou hořčicí
Vepřové koleno dáme vařit do osolené studené vody s kořením na vývar, cibulí a stroužky česneku. Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci 1 hodinu, v normálním hrnci o něco déle.
Připravený kus kýty potřeme dijonskou hořčicí a osolíme. Z vařeného kolena vyřízneme kosti s kloubem a naříznuté koleno rozprostřeme do zapékací mísy celou kůží nahoru. Kýtu schováme pod koleno a dáme zakryté péct v troubě na 150°C zhruba 2 hodiny – dokud se maso nebude odtrhávat.
Na závěr necháme vypéct kůži na 220°-250° asi 10 minut. Kýtu stále necháme pod kolenem, aby se nevysušila, případně ji vytáhneme jen na posledních pár minut.
Během pečení jsme si dali vařit oloupané brambory nakrájené na větší kusy v osolené vodě. Po uvaření vodu slejeme a hrnec vrátíme na zapnutou plotnu, aby se nám odpařily zbytky vody. Přidáme máslo, trochu mléka nebo smetany a hrubozrnnou francouzskou hořčici. Ušťoucháme do požadované konzistence, přičemž přidáváme mléko podle potřeby. Plotnu už vypneme, dochutíme solí. Podáváme.
Tvarohový koláč z karamelových sušenek (cheesecake)
Karamelové sušenky rozdrobíme nebo rozmixujeme a přidáme 60 g povoleného másla. Důkladně promícháme, dokud se nám neutvoří těsto. Do dortové formy upneme na dno pečící papír, stěny formy vymažeme máslem. Na dno prsty rozprostřeme v tenké vrstvě vytvořené těsto. Dáme do ledničky zatuhnout.
Mezitím si ušleháme krém, nejlépe v mixéru. Přidáváme šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, lžíci škrobu, cukr krystal, vajíčka, všechen tvaroh a čerstvý sýr a ušleháme do hladkého krému. Troubu si předehřejeme na 150°C. Formu s těstem vyndáme z lednice a krém do ní nalejeme a uhladíme. Dáme péct na 1 hodinu na 150°C.
Připravíme si šlehačku ze smetany s cukrem moučkou a nalejeme ji na koláč po hodině pečení. Uhladíme a vrátíme do trouby na dalších 15 minut. Vyndáme, necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout, cca na 4 hodiny. Po ztuhnutí podáváme nejlépe s teplým ovocným rozvarem, např. z malin nebo jiných bobulí (stačí mražené maliny rozehřát v rendlíku s cukrem).