Home / Uncategorised / Koláč ze sardinek, asijské špízy a teplý ředkvičkový salát jako v restauraci, ale v akci
24 April, 2015

Koláč ze sardinek, asijské špízy a teplý ředkvičkový salát jako v restauraci, ale v akci

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , ,

Tento týden podle letáku nakoupíme v Penny Marketu a vyzkoušíme, co jde vykouzlit i v minimálním rozpočtu. Uvaříme slaný pastýřský koláč se sardinkami, teplý ředkvičkový salát a asijské špízy z krkovičky, které můžeme dát i na venkovní gril. V akci najdeme jako vždy skoro vše důležité. Letáky Penny Marketu najdete zde.

Koupili jsme v akci:
Vepřová krkovička (cca 600 g bez kosti)                                 89,90 (109,90)
Sardinky ve vlastní šťávě a oleji 240 g                                      27,90 (39,90)
Smetana 12% 200 g                                                                             11,90 (15,90)
Ředkvičky 4 svazky                                                                              7,90 (10,90) cena za 1 ks

Recepty:

Asijské špízy z krkovičky
Vepřová krkovička cca 600 g – 2 stroužky česneku – 1 limeta (nebo malý citron) – 1 lžíce medu – 2 lžíce sójové omáčky – lžička strouhaného zázvoru – 1 chilli paprička – 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce arašídového oleje (můžeme nahradit například rozdrceným sezamem se 3 lžícemi slunečnicového oleje) – pepř, sůl
Krkovičku nakrájíme na tenké plátky (do 2 cm) a ty pak rozkrojíme podélně v půlce.
Do misky vymačkáme šťávu z limety nebo citronu, přidáme prolisovaný česnek, med, sójovou omáčku, zázvor, ½ posekané chilli papričky, pepř, oba oleje (nebo slunečnicový a rozdrcená zrnka sezamu, případně lžíci arašídové pasty, která je tento týden v Penny také v akci). Dochutíme solí. Kousky krkovičky dáme ve směsi marinovat v chladu na 2 hodiny.
Namarinované kousky napíchneme podélně na špejle a opečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi 3 až 4 minuty z každé strany.
Při podávání doplníme omáčkou ze sezamového oleje a sójové omáčky se zbytkem posekané pálivé papričky, případně trochou limetové nebo citronové šťávy.

Pastýřský koláč se sardinkami (Shepherd’s pie) (4 porce)
Brambory cca 800 g – sardinky v konzervě 240 g – smetana 12% 200 g – máslo 70 g – 1 vejce – 1 šalotka – 1 červená cibule – listová petržel – pepř, sůl
Brambory oloupeme a pokrájíme na větší kusy. Dáme vařit v osolené vodě.
Troubu si předehřejeme na 210°C.
Obě cibule pokrájíme spíše nahrubo a na troše másla nebo oleje necháme zesklovatět. Listovou petržel nožem posekáme.
Sardinky v konzervě otevřeme a slejeme z nich nálev. Vidličkou je roztrháme na větší kusy a rozložíme na dno zapékací mísy, na ně přidáme orestovanou cibuli a posekanou petržel. Dáme stranou.
Brambory po uvaření slijeme a stále na plotně přidáme 50 g másla a smetanu. Propasírujeme, ale nejlépe umixujeme do kaše, dochutíme pepřem a solí. Na závěr do kaše vmícháme celé vejce.
Kaši přidáme do zapékací mísy na sardinky s cibulí. Uhladíme a lžící nebo vidličkou vytvoříme vlnky, nebo jiné ornamenty se špičkou. Zbytek másla pokrájíme na kousky a rozložíme na bramborovou kaši.
Dáme zapéct do předehřáté trouby na 20 minut a podáváme.

Teplý ředkvičkový salát (4 porce)
4 svazky červených ředkviček – máslo 80 g – byliny (pažitka, estragon) – pepř, sůl
V hluboké pánvi dáme vařit vodu, kterou poté osolíme.
Mezitím ředkvičky omyjeme, očistíme, necháváme i kousek natě (asi 2 mm). Dáme vařit do připravené vody na necelých 10 minut podle velikosti. Poté slejeme a dáme stranou.
Ve stejné prázdné pánvi necháme rozpustit máslo, na kterém necháme zpěnit bylinky, které máme. Můžeme zkusit estragon, pažitku, kerblík.
Přidáme okapané ředkvičky, opepříme, dosolíme.
Hlídáme, aby se nic nepřipalovalo, a po zhruba 5 minutách odstavíme a podáváme, třeba jako doplněk k pastýřskému koláči.

Dobrou chuť!

A1 A2 B1 B2 C1 C2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *