18 March, 2016
Chili con carne s chorizem a čokoládou

Uvařte si pikantní chili con carne a ozvláštněte jej salámem chorizo a čokoládou. Chorizo dodá uzenou paprikovou chuť, čokoláda jemnost a rafinovanost. Jako přílohu zvolíme dvoubarevnou rýži. Libové zadní hovězí koupíme tento týden akčně v Penny Marketu, stejně tak chorizo, nebo podobnou uzeninu.
Koupili jsme v akci:
Hovězí zadní |
Chorizo (nebo obdobnou uzeninu) |
Recepty:
Chili con carne s chorizem a čokoládou (5 porcí)
Potřebný čas: 30 minut příprava + 2,5 hodiny vaření
Hovězí zadní maso (např. z kýty) cca 800 g – salám chorizo 80 g – 2 střední cibule (nejlépe bílé) – 2 stroužky česneku – rajčatový protlak 2 ks – paprika pálivá 3 ks – 1 červená kapie – fazole pinto černé nebo červené fazole (konzervované nebo čerstvě uvařené), cca 400 g konzerva – římský kmín celý ½ lžičky – sušené pálivé papričky, např. habanero – čokoláda tmavá 1 řádka – červená a bílá rýže – olivový olej – pepř, sůl
Maso pokrájíme na drobné kostičky, případně nahrubo umeleme. Chorizo také umeleme, nebo pokrájíme ještě na drobnější kousky.
Cibuli posekáme najemno a v hrnci na troše olivového oleje orestujeme dozlatova.
K cibuli přidáme římský kmín a trochu pepře. Následně přidáme maso a zprudka restujeme. Po pár minutách přidáme rajčatový protlak, který také necháme mírně orestovat. Podlijeme vodou, vaříme, a přidáváme další suroviny:
Papriky a kapii si na plamenu opálíme kolem dokola (jakmile začne slupka černat, otáčíme) a ihned zabalíme do alobalu a necháme zavadnout. Mezitím utřeme česnek, který přidáme k masu, směs také osolíme. Do hrnce k masu přidáme také připravené chorizo, podle chuti pálivé chili.
Opálené papriky vybalíme z alobalu a rukou sundáme slupku, mělo by to jít téměř samo. Papriky zbavíme semínek, posekáme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Trochu paprik si necháme stranou na zdobení. Vše vaříme zhruba 2 hodiny pod pokličkou na velmi mírném plamenu, občas promícháme, případně přidáme vodu.
Nyní máme dost času na uvaření přílohy. Červenou a bílou rýži vaříme zvlášť, jinak nám hrozí, že budeme mít jednu hnědorůžovou. Červenou rýži vaříme také bez soli, aby se zbytečně nerozvařila. Po mírném vychladnutí obě rýže promícháme dohromady a necháme v teple stranou.
Fazole z konzervy slijeme, propláchneme a přidáme k masu. Vaříme dále na mírném ohni 20-30 minut, občas promícháme. Mezitím už můžeme začít dochucovat solí, pepřem, případně ještě více pálivého chili. Nakonec přidáme čokoládu, stáhneme hrnec z plotny a pořádně čokoládu vmícháme, dokud se celá nerozpustí.
Na zdobení si nahrubo posekáme kousek cibule, zbytek opečených paprik a trochu listové petržele nebo koriandru.
Směs podáváme ihned velmi teplou, přidáme připravenou rýži a dozdobíme.
Dobrou chuť!