24 October, 2015
Kachní prsa s ořechy a žampiony a konfitovaná kachna zapečená se zelím a bramborovou kaší

Kachna. Tento týden z ní uvaříme exkluzivní předkrm s ořechy a houbami a také klasiku se zelím, ale trochu jinak. Hlavní ingredienci, tedy kachnu, seženeme v akci tentokrát v Lidlu. Přikoupíme už jen podzimní zeleninu a ořechy. Letáky najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Kachna chlazená 1 ks |
Recepty:
Kachní prsa s ořechy a žampiony (4 porce předkrm)
Potřebný čas: 25 minut příprava + 25 minut vaření
Kachní prsa 2 ks – 80 g ořechů (vlašské nebo lískové) – 70 g másla – 50 g strouhanky – tmavé žampiony nebo hřiby cca 300 g – 2 stroužky česneku – listová petržel – 2 lžíce balzamikového octa – olej (nejlépe ořechový) – pepř, sůl
Troubu si předehřejeme na maximum na horní gril.
Ořechy nahrubo umixujeme, smícháme s 50 g povoleného másla a strouhankou. Mezi pečícími papíry ze vzniklého těsta vyválíme placku zhruba stejné velikosti jako dvě kachní prsa a dáme do lednice ztuhnout.
Z kachny vyřízneme prsa, zbytek použijeme do druhého receptu.
Kůži na prsou mírně šikmo nařízneme a dáme na rozpálenou pánev kůží dolů. Pečeme zhruba 8 minut, poté otočíme, osolíme a opepříme, a pečeme na pánvi dalších 5 minut z druhé strany. Nakonec stáhneme z plamene, zaklopíme pokličkou a necháme alespoň 5 minut odpočinout.
Na prsa dáme vychlazené ořechové těsto a dáme zapéct do trouby na horní gril dozlatova.
Žampiony nebo hřiby orestujeme na zbylém másle, na závěr přidáme pepř, sůl, hrst posekané listové petržele a utřené 2 stroužky česneku. Chvíli prohřejeme, zakápneme balzamikovým octem a servírujeme s kachním prsem.
Konfitovaná kachna zapečená se zelím a bramborovou kaší (4 porce)
Potřebný čas: 20 minut příprava + 30 minut vaření + 4 hodiny pečení + 30 minut pečení
Kachna bez prsou (ideálně 4 stehna) – malé červené zelí – 1 kg brambor – 1 větší jablko – třtinový cukr – ocet – tymián – palička česneku – 70 g másla – 2 cibule – 100 ml smetany na šlehání – 1 vejce – kmín – pepř, sůl
Tento recept můžeme použít, i pokud nám zbyde maso z pečené kachny nebo husy.
Troubu si předehřejeme na 90°C. Kachnu naporcujeme, skelet si necháme na vývar. Pokud máme z předchozího receptu jen 2 stehna, přidáme například 2 stehna kuřecí. Maso nasolíme, opepříme, proložíme tymiánem a pokrájeným česnekem (nemusíme loupat). Dáme do zapékací mísy, zaklopíme a dáme péct na 80-90°C, můžeme i přes noc.
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno, na troše sádla vypečeného z kachny ji zpěníme, přidáme nadrobno pokrájené jablko, 3 lžíce cukru a pepř. Můžeme přidat ještě lžíci hladké mouky. Přidáme nakrouhané zelí, podlijeme troškou vody a zaklopíme. Osolíme, přidáme 3 lžíce octa, promícháme a důkladně provaříme. Dochutíme cukrem, solí a octem podle chuti.
Uvařené brambory slijeme, vrátíme na plotnu, aby se odpařila přebytečná voda, a přidáme máslo. Plamen vypneme, přidáme smetanu a umixujeme do husté kaše. Dosolíme podle chuti. Necháme chvíli vychladnout a přidáme vejce a zamícháme.
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Vysokou zapékací formu vymažeme trochou vypečeného sádla, naspod dáme zelí, poté natrhané maso z konfitované kachny, nakonec bramborovou kaši s vejcem. Přidáme pár plátků másla a dáme zapéct na zhruba 25 minut dozlatova.
Po upečení necháme chvíli odpočinout a podáváme, na talíř přidáme trochu výpeku z konfitované kachny.
Dobrou chuť!
2 thoughts on : Kachní prsa s ořechy a žampiony a konfitovaná kachna zapečená se zelím a bramborovou kaší
Pingback: Svatomartinská husa se zelím - Vaříme chytře
Pingback: Svatomartinská husí paštika - Vaříme chytře