28 May, 2015
Závitek plněný chřestem a ricottou a zapečené jahody s rebarborou – leták Tesco 27.5.2015

Z aktuálního letáku Tesca uvaříme vepřové závitky plněné chřestem a ricottou a jako rychlý dezert zapečeme jahody s rebarborou pod karamelovou drobenkou. V akci najdeme opět skoro vše, co potřebujeme – vepřovou pečeni bez kosti, rebarboru, bílý chřest, ricottu, bílé víno, máslo, mouku, někde i jahody. Leták Tesco najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Vepřová pečeně bez kosti cca 800 g 109,90 (cena za 1 kg)
Chřest bílý 500 g 44,90
Rebarbora cca 700 g 34,90 (cena za 1 kg)
Ricotta 200 g 17,90
Máslo 250 g 29,90
Bílé suché víno 0,7l 89,90
Recepty:
Vepřový závitek plněný chřestem a ricottou (6 porcí)
Vepřová pečeně bez kosti cca 800 g – bílý chřest 500 g (1 svazek) – ricotta 200 g – bílé suché víno 2 dcl – šťáva z ½ citronu – listová petržel, pažitka – 3 lžíce olivového oleje – pepř, sůl
Dáme si vařit v hrnci vodu, kterou při varu osolíme lžící soli. Chřest omyjeme a oloupeme. Seřízneme dřevnaté konce. Chřest podélně řežeme na tenké plátky, případně použijeme škrabku. Plátky dáme na chvíli vařit v připravené vodě do změknutí (např. 2 minuty velmi tenké plátky), poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
4 snítky listové petržele otrháme a listy posekáme se stejným množstvím pažitky. Smícháme s ricottou, osolíme a opepříme.
Maso nakrájíme na tenké plátky a ty dále rozklepeme, horní blánu masa nařízneme. Mírně posolíme a potřeme tenkou vrstvou připravené ricotty. Na ní poskládáme připravené plátky chřestu. Pokud je máme velmi tenké, necháme je překrývat. Závitek zabalíme a spíchneme párátky.
Na troše olivového oleje závitky orestujeme ze všech stran, poté necháme podle velikosti případně pod pokličkou ještě chvíli provařit. Poté je vyjmeme a výpek zalijeme vínem a šťávou z citronu. Necháme svařit na polovinu objemu, případně mírně dosolíme a dopepříme podle chuti. Šťávu můžeme na závěr zjemnit kostičkou studeného másla před podáváním.
Servírujeme například s vařeným bramborem.
Zapečené jahody s rebarborou a karamelovou drobenkou
700 g rebarbory – 400 g jahod – 100 g másla – 100 g karamelových sušenek ke kávě – 100 g třtinového cukru – 50 g hladké mouky – bílý jogurt – máta
Troubu si předehřejeme na 225°C a pečící plech vymastíme máslem.
Rebarboru a jahody umyjeme. Rebarboru pokrájíme na kolečka, větší jahody přepůlíme. Všechno ovoce rozprostřeme na vymaštěný plech a posypeme polovinou cukru.
Karamelové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme. Přidáme máslo, mouku a zbytek cukru a vytvoříme sypkou drobenku. Tu následně rozprostřeme na ovoce.
Připravený plech dáme zapéct do trouby, po 10 minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dalších cca 35 minut.
Podáváme teplé nebo vychladlé, například s bílým jogurtem a lístkem máty.
Dobrou chuť!