13 April, 2017
Velikonoční slaný koláč se špenátem a vejci

Upečte si k Velikonocům slaný koláč plný jarních chutí a barev. Jako základ můžete použít špenát a syrová vejce, ale stejně tak můžete náplň připravit ze svátečních zbytků. Pak už stačí dokoupit jen listové těsto a čerstvý sýr a oprášit dortovou formu. Většinu z potřebných surovin najdete tento týden v akci například v Albertu.
Koupili jsme v akci:
Špenát mražený |
Čerstvý sýr |
Máslo |
Tvrdý sýr |
Recepty:
Velikonoční slaný koláč se špenátem a vejci
Potřebný čas: 30 minut příprava + 60 minut pečení
2 pláty listového těsta – 350 g čerstvého sýra – 200 g tvrdého sýra – 2 balení mraženého listového špenátu (2×350 g) – 1 pórek – 3 stroužky česneku – listová petržel – oregano – 7 vajec – 20 g másla – sůl, pepř
Nejprve si připravíme náplň: špenát rozmrazíme v rendlíku na malém plamenu a slijeme vodu, kterou pustí. 2 čerstvá vejce rozmícháme vidličkou v míse a zhruba čtvrtinu nebo pětinu si dáme stranou na pomazání koláče. Do mísy přidáme čerstvý sýr a metlou promícháme. Přidáme trochu soli a pepře. Do směsi zamícháme okapaný a pokrájený špenát, přidáme posekanou petrželovou nať.
V rendlíku od špenátu mírně podusíme pokrájený pórek a posekaný česnek (pod pokličkou, vodu nám pustí pórek). Necháme trochu vychladnout a přimícháme ke směsi na náplň spolu s najemno nastrouhaným tvrdým sýrem. Dochutíme oreganem, podle chuti přidáme ještě sůl.
Pokud nechceme dělat špenátovou nádivku, můžeme špenát a sázená syrová vejce (viz níže) zaměnit za trochu najemno posekaného uzeného masa, kopřivy a zbylá vařená vejce z pomlázky. Vše opět spojíme čerstvým sýrem a 2 syrovými vejci.
Troubu předehřejeme na 180°C. Z jednoho plátu listového těsta obrácenou dortovou formou vykrojíme kruh. Druhým plátem i s pečícím papírem dortovou formu vysteleme. Těsto na dně drobně propícháme vidličkou, aby nám příliš nebobtnalo. Náplň dáme do formy, uhladíme, a lžící vytvoříme v náplni velké důlky, kam poté vyklepneme syrové vejce. Dáme pozor, aby se do důlku vešlo celé a žloutek zůstal neporušený. Na každé vejce dáme půl špetky soli a slabý plátek másla.
Koláč zaklopíme kruhem z listového těsta a okraje těsta přehneme a spojíme. Celý koláč pomašlujeme rozšlehaným vejcem (dali jsme si dříve stranou, nebo vezmeme další). Koláč drobně propícháme nožem, aby se mohla odpařovat přebytečná voda.
Dáme péct na 180°C (ze začátku můžeme pomaleji např. na 160°C) zhruba hodinu.
Po upečení necháme 10 minut vychladnout a zatuhnout. Podáváme teplé nebo studené.
Dobrou chuť!