25 March, 2016
Vejce mimosa se špenátem

Tento víkend jsou velikonoce, které se nemohou obejít bez velikonoční nádivky. Tu upečeme samostatně podle dřívějšího receptu a doplníme pečeným jehněčím nebo drůbeží, například celým kuřetem se stejnou nádivkou. Po velikonočním pondělí ale budeme mít nejspíš všude plno vajec vařených natvrdo. Připravíme z nich vejce mimosa a jednoduše je zužitkujeme za pár minut na luxusní snídani nebo efektní předkrm. Vejce nakoupíme akčně asi v jakémkoliv řetězci, dále potřebujeme jen majonézu (kterou můžeme udělat i domácí), pažitku, čerstvý špenát nebo rukolu.
Koupili jsme v akci:
Vejce |
Recepty:
Vejce mimosa se špenátem
Potřebný čas: 15 minut
Vejce uvařená natvrdo 5 ks – majonéza 50 g nebo z 1 žloutku – pažitka – hrst čerstvého špenátu – 1 lžička dijonské hořčice (případně polotučné) – pepř, sůl
Připravit vejce mimosa je velice jednoduché, obzvláště pokud je máme dopředu již uvařená natvrdo. Pokud je nemáme k dispozici, připravíme si vroucí vodu, kterou při dosažení varu osolíme a opatrně do ní vložíme vejce. Vaříme 10 minut, poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě, aby se dobře loupala. Jakmile vystydnou, pokračujeme podle následujících bodů:
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a podélně rozpůlíme. Žloutky vyndáme, bílky zatím dáme stranou.
Opláchnutý a osušený špenát zbavíme hrubších stonků a posekáme s pažitkou zcela najemno.
Majonézu smícháme s hořčicí, přidáme polovinu rozdrobených vařených žloutků a důkladně promícháme vidličkou. Dochutíme trochou pepře a soli.
Vzniklou směs naplníme do připravených vařených bílků. Zbylé žloutky rozdrobíme a plněné bílky jimi posypeme.
Podáváme na listech špenátu nebo například rukoly.
Dobrou chuť!