Home / Uncategorized / Vařili jsme z letáku Kaufland 20.11. – 26.11.2014
15 January, 2015

Vařili jsme z letáku Kaufland 20.11. – 26.11.2014

Posted in : Uncategorized on by : Libor Tags: , , , , ,

Malý oběd / velká večeře Velký oběd Oběd/večeře bez přílohy / studené
Wrapy s vepřovými fajitas (4 porce) Glazírované hovězí žebro s bramborovo-celerovým pyré a salátem ze zelí a bílé ředkve (4 porce) Sekaná
Vepřová pečeně – libový střed (60% z 1 kg) Hovězí přední s.k. Vepřová pečeně – zbytek b.k. (40% z 1 kg)
Rukola Celer – bulva Hovězí přední b.k. (50% z 0,620 kg)
Gouda Mrkev Cibule
Fazole Řapíkatý celer Česnek
Wrapy Zázvor Majoránka
Paprika Cibule Pepř
Zakysaná smetana Rajčatový protlak Sůl
Cibule Červené víno Vajíčko
Kořenící směs na fajitas Zelí Rohlík/strouhanka
Římský kmín Ředkev
Sůl Kys. mléko
Česnek
Pažitka
Brambory
Sůl
Pepř
180,- Kč / 4 porce (až 6 porcí) 292,- Kč / 4 porce 83,- Kč / 4 porce (1 šiška)

Koupili jsme v akci:
Rukola 125 g 17,90 (23,90)
Vepřová pečeně s k. 1 kg 94,90 (119,-) 1,091 kg
Hovězí přední s k. 1 kg 99,90 (119,-) 0,620 kg + cca 1,5 kg
Gouda Frico 48% 100 g 19,90 (33,90) 0,175 kg
Fazole Heinz v tom.om. 415 g 23,90 (34,90)
Wraps Poco Loco 6 ks 19,90 (25,90)

Koupili jsme normálně/máme doma:
Paprika zelená 1 ks 12,50
Zakys. smetana 200 g 12,90
Olivový olej 3,-
2 střední cibule (100g) 3,-
2 větší rajčata (200 g) 12,-
1 mrkev 3,-
1 bulva celeru 15,-
3 řapíky celeru 5,-
7 cm zázvoru 10,-
2 větší cibule 3,-
1 lžíce dvojitého rajč. protlaku 3,-
2-3 dcl červeného vína 25,-
¼ bílého zelí 5,-
½ bílé ředkve 15,-
100 ml kysané mléko 10,-
1 stroužek česneku 3,-
Pažitka 15,-
6 středních brambor 15,-
1 vajíčko 3,-
1 rohlík 2,-
1 velká cibule 3,-
1 stroužek česneku 3,-
Majoránka 3,-
Pepř, sůl 0
Směs na fajitas 5,-
Římský kmín 3,-
Máslo 10,-
Mléko 5,-

Postupy:
Vepřovou pečeni vyřízneme podle kosti, dále ořezáme méně kvalitní maso, až nám zůstane váleček čistého libového. Libové použijeme do wrapů, odřezky masa do mletého a kosti spotřebujeme podle potřeby (omáčkový vývar / pro psa). Podobně postupujeme u menšího kusu hovězího předního – ořežeme kost a velké blány – vývar, zbytek, tj. libové i tučné maso přidáme k vepřovému na mleté.

1) Wrapy
Libové vepřové nakrájíme na nudličky, promícháme s trochou olivového oleje a kořenící směsí na fajitas. Cibuli oloupeme a nakrájíme na středně silné měsíčky. Papriku očistíme a nakrájíme na větší kousky (zhruba jako cibuli). Na rozpálenou pánev dáme trochu oleje, přidáme římský kmín, následně maso. Po mírném orestování masa přidáme cibuli a papriku. Občas promícháme a restujeme, dokud cibule celá nezesklovatí a paprika není na skus (vyjde to na stejnou dobu). Na závěr dochutíme solí, případně opět směsí na fajitas. Rajčata omyjeme, rozřízneme napůl, vymáčkneme jadérka, vyřízneme bubáka a necháme pouze tuhou dužinu. Tu nakrájíme na drobné kostičky. Rukolu opláchneme a necháme důkladně okapat nebo ji odstředíme. Fazole z konzervy přecedíme, lehce propláchneme a necháme okapat. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Sáček s tortillami otevřeme nebo propícháme a s tortillami uvnitř dáme ohřát v mikrovlnné troubě na cca 1 minutu, případně v klasické troubě pod utěrkou – postupujeme podle návodu na balení. Na talíř si připravíme jednu tortillu a ve středu vytváříme z jednotlivých ingrediencí válec. Začneme například rukolou a rajčaty, dále trochu zakysané smetany, poté směs masa, cibule a papriky, fazole, sýr, a opět rajčata, rukolu a trochu zakysané smetany. Zakápneme trochou citronové šťávy. Dolní okraj tortilly přehneme dovnitř, poté jednu a druhou stranu taktéž dovnitř. V rukou mírně utáhneme, aby se ingredience propojily. Podáváme. Přidat můžeme také salsu, nejlépe pikantní.

2) Glazírované žebro
Žebra i s kostí osolíme a opepříme. Dáme na rozpálenou pánev a opečeme ze všech stran. Žebra poté přendáme do zapékací mísy a do použité pánve s výpekem přidáme mrkev, ¼ celeru bulvového, celer řapíkatý a cibuli nakrájené na větší kusy a zázvor. Chvíli restujeme, pak přidáme protlak. Po chvilce zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol (pár minut). Ze stran pánve oddělíme případný připečený sos a vrátíme jej zpět do směsi. Přidáme půl litru vývaru nebo vody. Následně směsí zalijeme žebra v zapékací míse a dáme zakryté zapéct na cca 150°C na cca 4 hodiny. Po upečení odebereme z žeber kosti a velké blány a maso přendáme zpět do pánve. Vypečenou šťávu přecedíme a nalijeme na maso. Za stálého polévání masa šťávou redukujeme. Je možné, že se nám kusy masa rozpadnou, jako na fotkách. Je pak z toho spíš guláš, ale na výborné chuti to neubírá. Do hrnce dáme vařit oloupané nakrájené brambory a zbytek bulvového celeru. Brambory krájíme na větší kousky než celer. Ponoříme do vody, mírně osolíme a dáme vařit. Mezitím si bílé zelí nakrájíme na tenké nudličky, dáme je na zhruba 1 minutu do vařící vody a ihned scedíme a schladíme. Necháme okapat. Ředkev nastrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky, přidáme k zelí. Do kysaného mléka dáme stroužek česneku utřený se solí, posekanou pažitku a dochutíme solí. Dresink přidáme k zelí a ředkvi a promícháme. Slejeme uvařené brambory s celerem a vrátíme v hrnci na plotnu. Přidáme cca 70g másla a šťoucháme. Podle potřeby přidáváme mléko a dále šťoucháme až do požadované konzistence. Odstavíme z plotny. Máslo s mlékem můžeme nahradit smetanou na šlehání. Dochutíme solí, případně muškátovým ořechem. Podáváme

3) Sekaná
Pokrájené vepřové a hovězí maso semeleme, nakonec mlýnkem proženeme nakrájený rohlík. Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme se solí a majoránkou. Vše v míse promícháme s vajíčkem, přidáme pepř, sůl. Pro jemnější chuť můžeme přidat zbytek tvarohu nebo mléko – ale budeme pak také muset přidat rohlík/strouhanku, abychom dosáhli pevné konzistence. Pokud si nejsme jisti chutí, kousek směsi upečeme v mikrovlnné troubě (pro zkoušku to stačí) nebo na pánvičce. Směsí naplníme formu, případně uděláme táhlý bochánek. Ozdobíme bobkovým listem a novým kořením (vmáčkneme na vrchu). Dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 10 minut, aby se sekaná zatáhla, poté snížíme teplotu cca na 140-150°C a pečeme 50-60 minut. Po upečení necháme odpočinout cca 15 minut. Podáváme teplou nebo studenou s různými přílohami. Na fotce podáváme sekanou teplou s bramborovým salátem s jablkem a okurkou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *