19 November, 2015
Tatar z červené řepy s uzenou makrelou

Tento týden si uděláme za necelou půl hodinu výtečný předkrm z červené řepy, uzené makrely a čerstvého sýra. Makrelu i čerstvý sýr koupíme jako vždy v akci, tentokrát v Kauflandu. Přikoupíme červenou řepu – syrovou nebo předvařenou, jarní cibulku nebo pažitku a pár ořechů, a můžeme se do toho pustit. Aktuální leták najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Uzená makrela |
Čerstvý sýr, žervé, nebo zakysaná smetana |
Recepty:
Tatar z červené řepy s uzenou makrelou (4 porce předkrm)
Potřebný čas: 25 minut příprava
1 uzená makrela – 500 g červené řepy syrové nebo předvařené – 200 g čerstvého sýra nebo žervé – 50 g vlašských ořechů – ½ svazu jarní cibulky nebo pažitky – 2 lžíce oleje z ořechů nebo olivového oleje – 2 lžíce jablečného octa – zelené jablko na ozdobu + ½ citronu – pepř, sůl
Pokud máme syrovou červenou řepu, uvaříme ji a necháme vychladnout a oloupeme.
5epu nakrájíme na velmi drobné kostičky, v misce promícháme s olejem a octem, dochutíme pepřem a solí a dáme stranou.
Zelené části jarní cibulky nebo pažitku nadrobno posekáme a umícháme s čerstvým sýrem. Můžeme přidat lžíci nebo dvě olivového nebo ořechového oleje pro lepší strukturu a chuť. Přidáme také posekané ořechy a promícháme.
Uzenou makrelu vidličkou rozebereme a maso natrháme.
Z poloviny jablka nakrájíme tenké plátky, které potřeme šťávou z citronu, aby nezačaly hnědnout.
Z jednotlivých směsí budeme dělat vrstvy již na servírování – pokud máme kruhová tvořítka, použijeme je, pokud ne, použijeme vhodné sklenice. Jako spodní vrstvu dáme řepu a vrstvu urovnáme a mírně stlačíme. Jako další vrstvu dáme natrhané maso z uzené makrely a opět urovnáme a stlačíme. Pokračujeme čerstvým sýrem s pažitkou a opět urovnáme a stlačíme. Navrch dáme vrstvu červené řepy.
Dozdobíme plátky jablka a podáváme.
Dobrou chuť!