19 January, 2015
Leták Billa 14.1. – 20.1.2015

Leták Billa 14.1. – 20.1.2015
Malý oběd / velká večeře | Velký oběd | Oběd/večeře bez přílohy / studené |
Ovesné placky s karotkou | Zapečená hnízda se špenátem | Kachní rillettes |
Ovesné vločky 250 g | Vaječné těstoviny – hnízda 250 g | Kachna chlazená |
Pór 200 g | Špenát čerstvý – 1 balení | Hrubozrnná sůl |
Karotka 1 kg | Mozzarella 125 g | Pepř |
Mléko 250 ml | Smetana na šlehání 100 g | Česnek |
Římský kmín | Česnek 2 větší stroužky | Tymián |
Koření tandoori masala | Pepř, sůl | Sádlo kachní/husí/vepřové 500g |
Sůl | Olivový olej |
Koupili jsme v akci:
Kachna chlazená 1 kg 89,90 (114,90) 1,8 kg
Ovesné vločky 500 g 27,90 (37,90)
Hnízda (vaj. těstoviny) 250 g 26,90 (42,90)
Karotka 1 kg 12,90 (17,90)
Mozzarella 125 g 18,90 (21,90)
Koupili jsme normálně/máme doma:
Špenát baby – celé balení
Smetana na šlehání 100 g
Česnek – jedna palice
Olivový olej
Sádlo 500 g
Hrubozrnná sůl
Pór 200 g
Římský kmín 1 lžíce
Mléko 250 ml
Kořenící směs tandoori masala 2 lžičky
Sůl, pepř
Postupy:
Kachnu naporcujeme na celá stehna a prsa i s kůží. Zbytek, tedy skelet a křídla použijeme na vývar. Tučnější kusy kůže a například biskupa použijeme také v tomto receptu na rillettes při vaření.
Ovesné placky s karotkou
Ovesné vločky opražíme na hluboké pánvi nasucho. Přidáme mléko a chvíli necháme povařit. Vychladlé smícháme s najemno nakrájeným pórkem, přidáme vejce a koření. Děláme placičky a na pánvi opečeme jako lívance.
Karotku očistíme a nakrájíme na velká kolečka (cca 2 cm silná). Na pánvi zpěníme římský kmín na trošce másla a přidáme nakrájenou karotku. Pod pokličkou dusíme, dokud není karotka na skus. Podáváme placky s karotkou, můžeme doplnit například o mangové čatní nebo jen osolený jogurt.
Zapečená hnízda se špenátem
Dáme vařit na těstoviny, před varem osolíme. Mezitím si pokrájíme oloupaný česnek na jemné plátky a na trošce olivového oleje a pepře na hluboké pánvi zpěníme. Česnek nám nesmí začít hnědnout, protože by zhořknul. Přidáme čerstvý špenát a zalijeme smetanou. Špenát rychle ztratí svůj objem, takže jej můžeme přidávat po částech, pokud se nám na pánev nevejde najednou. Vše se smetanou prohřejeme a odstavíme.
Těstoviny dáme vařit do osolené vody (slané jako moře) a vaříme zhruba o minutu méně, než podle návodu. Po uvaření přecedíme a promícháme s pár kapkami olivového oleje, aby se nám k sobě neslepily.
Těstoviny přendáme do zapékací mísy a vidličkou v ní vytočíme několik hnízd. Do hnízd rozdělíme špenát se smetanou a přidáme natrhanou mozzarellu. Dáme na pár minut zapéct na cca 200°C – jen co zezlátne mozzarella. Podáváme.
Kachní rillettes
Stehna, prsa z kachny a případně další kousky tučné kůže namarinujeme směsí hrubozrnné soli, čerstvého tymiánu, čerstvě umletého pepře a utřeného česneku. Necháme 4 hodiny marinovat při pokojové teplotě.
Poté zlehka opláchneme koření studenou vodou a papírovou utěrkou kusy kachny osušíme. Rozpálíme si pánev s trochou sádla a jednotlivé kusy ze všech stran zprudka orestujeme.
Opečené kusy přendáme do rendlíku nebo zapékací mísy, do které se nám je podaří naskládat co nejúsporněji – čím budou v nádobě volněji, tím více sádla budeme muset přidat, protože je naprosto důležité, aby všechny kusy byly zcela ponořeny v sádle. Přidáváme rozpuštěné sádlo, dokud není vše ponořeno. Přidáme nové snítky čerstvého tymiánu a neoloupané stroužky česneku (necháme jen poslední vrstvu). Dáme na plotnu na nejmenší stupeň nebo do trouby zhruba na 100°C. Sádlo se nesmí přepalovat, na plotně se v hrnci jen převaluje. Takto pečeme nebo vaříme zhruba 4 hodiny. Během této doby průběžně kontrolujeme, jestli nějaký kus nevyplaval ze sádla ven – po celou dobu musí být vše ponořené v sádle, jinak budou kusy masa vysušené.
Že je vše hotovo, poznáme podle stehen, která se budou při pokusu o vyndání kleštěmi už odtrhávat. Pomocné kousky kůže a biskup odstraníme. Opatrně všechny kusy masa vyndáme a nyní máme v zásadě tři možnosti – celé kusy přendat na jinou zapékací mísu a zprudka na nich zapéct kůži a podávat jako pečenou kachnu například s červeným zelím a knedlíkem. Druhou variantou je nechat celé kusy a zalít je sádlem z pečení a nechat si je jako polotovar ke studenému i teplému použití. Třetí možností je udělat rillettes, tedy masovou pomazánku.
Z jednotlivých kusů oddělíme maso a kůži. Maso dvěma vidličkami roztrháme na jednotlivá vlákna – půjde to snadno. Upečenou kůži vidličkou rozetřeme a přidáme k masu. Vše přendáme do skladovací sklenice a zalijeme dvěma naběračkami sádla z pečení. Vidličkou vše promícháme a přidáme další dvě naběračky. Sádlo se nám takto rovnoměrně promíchá s masem. Nakonec ještě trochu sádla nalijeme na vrch, aby nám udělalo ve sklenici špunt a zajistilo ještě delší trvanlivost. Skladujeme v lednici. Podáváme namazané na tmavé pečivo, ozdobené pažitkou nebo cibulí, podle chuti. Podle chuti také při podávání dosolíme.