Home / Uncategorized / Leták Billa 14.1. – 20.1.2015
19 January, 2015

Leták Billa 14.1. – 20.1.2015

Posted in : Uncategorized on by : Libor Tags: , , , , , , ,

Leták Billa  14.1. – 20.1.2015

Malý oběd / velká večeře Velký oběd Oběd/večeře bez přílohy / studené
Ovesné placky s karotkou Zapečená hnízda se špenátem Kachní rillettes
Ovesné vločky 250 g Vaječné těstoviny – hnízda 250 g Kachna chlazená
Pór 200 g Špenát čerstvý – 1 balení Hrubozrnná sůl
Karotka 1 kg Mozzarella 125 g Pepř
Mléko 250 ml Smetana na šlehání 100 g Česnek
Římský kmín Česnek 2 větší stroužky Tymián
Koření tandoori masala Pepř, sůl Sádlo kachní/husí/vepřové 500g
Sůl Olivový olej

Koupili jsme v akci:

Kachna chlazená 1 kg 89,90 (114,90) 1,8 kg
Ovesné vločky 500 g 27,90 (37,90)
Hnízda (vaj. těstoviny) 250 g 26,90 (42,90)
Karotka 1 kg 12,90 (17,90)
Mozzarella 125 g 18,90 (21,90)

Koupili jsme normálně/máme doma:
Špenát baby – celé balení
Smetana na šlehání 100 g
Česnek – jedna palice
Olivový olej
Sádlo 500 g
Hrubozrnná sůl
Pór 200 g
Římský kmín 1 lžíce
Mléko 250 ml
Kořenící směs tandoori masala 2 lžičky
Sůl, pepř

Postupy:

Kachnu naporcujeme na celá stehna a prsa i s kůží. Zbytek, tedy skelet a křídla použijeme na vývar. Tučnější kusy kůže a například biskupa použijeme také v tomto receptu na rillettes při vaření.

Ovesné placky s karotkou

Ovesné vločky opražíme na hluboké pánvi nasucho. Přidáme mléko a chvíli necháme povařit. Vychladlé smícháme s najemno nakrájeným pórkem, přidáme vejce a koření. Děláme placičky a na pánvi opečeme jako lívance.

Karotku očistíme a nakrájíme na velká kolečka (cca 2 cm silná). Na pánvi zpěníme římský kmín na trošce másla a přidáme nakrájenou karotku. Pod pokličkou dusíme, dokud není karotka na skus. Podáváme placky s karotkou, můžeme doplnit například o mangové čatní nebo jen osolený jogurt.

Zapečená hnízda se špenátem

Dáme vařit na těstoviny, před varem osolíme. Mezitím si pokrájíme oloupaný česnek na jemné plátky a na trošce olivového oleje a pepře na hluboké pánvi zpěníme. Česnek nám nesmí začít hnědnout, protože by zhořknul. Přidáme čerstvý špenát a zalijeme smetanou. Špenát rychle ztratí svůj objem, takže jej můžeme přidávat po částech, pokud se nám na pánev nevejde najednou. Vše se smetanou prohřejeme a odstavíme.

Těstoviny dáme vařit do osolené vody (slané jako moře) a vaříme zhruba o minutu méně, než podle návodu. Po uvaření přecedíme a promícháme s pár kapkami olivového oleje, aby se nám k sobě neslepily.

Těstoviny přendáme do zapékací mísy a vidličkou v ní vytočíme několik hnízd. Do hnízd rozdělíme špenát se smetanou a přidáme natrhanou mozzarellu. Dáme na pár minut zapéct na cca 200°C – jen co zezlátne mozzarella. Podáváme.

Kachní rillettes

Stehna, prsa z kachny a případně další kousky tučné kůže namarinujeme směsí hrubozrnné soli, čerstvého tymiánu, čerstvě umletého pepře a utřeného česneku. Necháme 4 hodiny marinovat při pokojové teplotě.

Poté zlehka opláchneme koření studenou vodou a papírovou utěrkou kusy kachny osušíme. Rozpálíme si pánev s trochou sádla a jednotlivé kusy ze všech stran zprudka orestujeme.

Opečené kusy přendáme do rendlíku nebo zapékací mísy, do které se nám je podaří naskládat co nejúsporněji – čím budou v nádobě volněji, tím více sádla budeme muset přidat, protože je naprosto důležité, aby všechny kusy byly zcela ponořeny v sádle. Přidáváme rozpuštěné sádlo, dokud není vše ponořeno. Přidáme nové snítky čerstvého tymiánu a neoloupané stroužky česneku (necháme jen poslední vrstvu). Dáme na plotnu na nejmenší stupeň nebo do trouby zhruba na 100°C. Sádlo se nesmí přepalovat, na plotně se v hrnci jen převaluje. Takto pečeme nebo vaříme zhruba 4 hodiny. Během této doby průběžně kontrolujeme, jestli nějaký kus nevyplaval ze sádla ven – po celou dobu musí být vše ponořené v sádle, jinak budou kusy masa vysušené.

Že je vše hotovo, poznáme podle stehen, která se budou při pokusu o vyndání kleštěmi už odtrhávat. Pomocné kousky kůže a biskup odstraníme. Opatrně všechny kusy masa vyndáme a nyní máme v zásadě tři možnosti – celé kusy přendat na jinou zapékací mísu a zprudka na nich zapéct kůži a podávat jako pečenou kachnu například s červeným zelím a knedlíkem. Druhou variantou je nechat celé kusy a zalít je sádlem z pečení a nechat si je jako polotovar ke studenému i teplému použití. Třetí možností je udělat rillettes, tedy masovou pomazánku.

Z jednotlivých kusů oddělíme maso a kůži. Maso dvěma vidličkami roztrháme na jednotlivá vlákna – půjde to snadno. Upečenou kůži vidličkou rozetřeme a přidáme k masu. Vše přendáme do skladovací sklenice a zalijeme dvěma naběračkami sádla z pečení. Vidličkou vše promícháme a přidáme další dvě naběračky. Sádlo se nám takto rovnoměrně promíchá s masem. Nakonec ještě trochu sádla nalijeme na vrch, aby nám udělalo ve sklenici špunt a zajistilo ještě delší trvanlivost. Skladujeme v lednici. Podáváme namazané na tmavé pečivo, ozdobené pažitkou nebo cibulí, podle chuti. Podle chuti také při podávání dosolíme.

A1 A2 A3 B1 B2 B3 B4 B5 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *