29 January, 2016
Krůtí prso plněné brokolicí a sýrem, restovaná cherry rajčata

Pojďme využít akci na krůtí prsa, která jsou díky své velikosti ideální k nadívání. Tentokrát jako nádivku skombinujeme brokolici a sýr, jak jinak, než právě akční. Jako přílohu budeme podávat cherry rajčata mírně orestovaná na bylinkách a smažené bramborové kostičky, případně můžeme udělat více šťávy a podávat s rýží. Potřebné suroviny nakoupíme tento týden třeba v Bille.
Koupili jsme v akci:
Krůtí prso |
Sýr – Blaťácké zlato |
Cherry rajčata |
Rýže |
Recepty:
Krůtí prso plněné brokolicí a sýrem, restovaná cherry rajčata (5 porcí)
Potřebný čas: 30 minut příprava + 30 minut vaření
Krůtí prso cca 800g – brokolice cca 150 g – sýr (např. Blaťácké zlato) cca 150 g – cherry rajčata 250 g – dvě snítky tymiánu – 2 šalotky – stroužek česneku – olivový olej – brambory nebo rýže – pepř, sůl
Potřebný kus brokolice předvaříme zhruba 5 minut v páře, poté zprudka schladíme v ledové vodě a necháme okapat. Pokud budeme podávat rýži, dáme ji vařit.
Krůtí prso podle potřeby začistíme a ostrým nožem do něj vyřízneme velkou kapsu. Dáváme pozor, abychom maso neprořízli i na druhé straně.
Sýr a brokolici pokrájíme na střední kousky a napěchujeme do vytvořené kapsy v krůtím prsu. Otvor uzavřeme a stáhneme párátky, případně vše převážeme provázkem na pečení, aby mělo maso lepší tvar. Zvenku vydatně osolíme a opepříme.
Na hlubší pánvi rozpálíme olivový olej a zprudka plněné prso opečeme ze všech stran. Plamen snížíme na minimum a pánev zaklopíme pokličkou. Maso občas obracíme a takto dusíme zhruba 20-30 minut podle velikosti. Po uvaření necháme v klidu zaklopené odstát a dojít.
Pokud jako přílohu chceme brambory, je správný čas je začít dělat, jakmile se nám vaří plněné prso. Oloupané brambory nakrájíme na rovnoměrné kostičky o hraně zhruba 1,5 cm a osmažíme je na dostatečném množství oleje. Zatím nesolíme, ani jinak nedochucujeme – až na talíři.
Mírně vychladlé maso přemístíme z pánve například do alobalu a výpek slejeme.
Na pánvi si rozehřejeme tři lžíce olivového oleje, trochu čerstvě mletého pepře, neoloupaný stroužek česneku a snítky tymiánu. Po chvilce přidáme cherry rajčata a pár minut restujeme.
Mezitím si najemno posekáme oloupanou šalotku. Jakmile začnou rajčata praskat, vyndáme je z pánve a udržujeme v teple. Stejně tak vyndáme tymián a česnek, naopak přidáme do pánve posekanou šalotku. Orestujeme a zalijeme výpekem z masa. Chvíli provaříme a nakonec scedíme.
Z plněného prsa již můžeme krájet plátky, které doplníme restovanými cherry rajčaty a přílohou, zakápneme připravenou šťávou.
Dobrou chuť!