8 April, 2016
Krétské plněné kuřecí prso v papilotě

Vyzkoušejte tento týden kuřecí prsa plněná lahůdkami typickými pro Krétu – tedy kozím sýrem, medem, olivami, tymiánem a rozinkami, vše pečené s trochou olivového oleje v papilotě. Do 40 minut můžeme podávat i s přílohou. Z ořezu z kuřecích prsou na kosti ještě stihneme udělat kuřecí vývar. Téměř vše navíc nakoupíme chytře v akci, tentokrát v Albertu.
Koupili jsme v akci:
Kuřecí prsa na kosti |
Olivový olej řecký |
Rozinky |
Černé a zelené olivy |
Recepty:
Krétské plněné kuřecí prso v papilotě (4-5 porcí)
Potřebný čas: 15 minut příprava +20 minut pečení
Kuřecí prsa 4 ks – 200 g kozího sýra (např. 100 g čerstvého a 100 g kozího s plísní) – 2 lžíce rozinek – 10 černých a 10 zelených vypeckovaných oliv – 1 velká lžíce medu – tymián (8 snítek čerstvého nebo sušený) – olivový olej, pepř, sůl – papír na pečení
Troubu si předehřejeme na 180°C. Jako přílohu dáme vařit dlouhozrnnou rýži.
Kuřecí prsa odřízneme od kosti, začistíme a podélně do nich vyřízneme kapsu. 4 malé kuřecí filety u prsou odřízneme a připravíme z nich další porci navíc. Kuřecí kosti dáme s kořenovou zeleninou a kořením vařit na vývar. Z papíru na pečení si odřízneme 4 kusy velké zhruba jako dva archy A4.
Kozí sýr, med, rozinky a pokrájené olivy v misce promícháme vidličkou, opepříme a mírně osolíme. Touto směsí naplníme kuřecí kapsy, které po jedné dáváme na arch pečícího papíru, mírně posolíme, pokapeme olivovým olejem a přiložíme tymián (2 snítky nebo 1 větší špetku sušeného). Ze 4 malých filetů uděláme porci navíc, kdy sýrovou směs dáme doprostřed mezi ně a dochutíme stejně jako ostatní.
Naplněné kuřecí prso zabalíme v pečícím papíře – pevně, ale nikoliv těsně (zhruba jako kdybychom chtěli zabalit zákusky) – a vytvoříme tak papiloty. Ty vyskládáme na plech, který vložíme do trouby a pečeme 20 minut.
Podáváme přímo v papilotě na talíři, doplníme vařenou rýží a trochou zeleného salátu.
Dobrou chuť!