1 November, 2015
Dýňové špagety s rychlou tomatovou omáčkou a zapečené plněné červené cibule s ořechy

Využijeme podzimní zeleninu a uvaříme z ní hlavní jídlo a předkrm. K pečené špagetové dýni uděláme rychlou tomatovou omáčku, červené cibule naplníme ořechy se slaninou a zapečeme. Dýni, rajčata, i červené cibule koupíme tento týden v akci v Globusu. Letáky najdete zde.
Koupili jsme v akci:
Dýně špagetová |
Rajčata |
Červená cibule 5 ks |
Recepty:
Zapečené plněné červené cibule s ořechy a slaninou (4 porce předkrm)
Potřebný čas: 30 minut příprava + 60 minut pečení + 15 minut vaření
Červená cibule velká 4 ks – 75 g vlašských ořechů – 100 g slaniny – 80 g másla – 1 stroužek česneku – špetka cukru – pepř
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Z cibulí oloupeme suché vrstvy slupky. Cibule dáme do menší zapékací mísy, tu překryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby seřízneme vrchol cibule a vnitřek vydlabeme (necháme jednu vrstvu).
Posekané ořechy opražíme nasucho na pánvi. Vnitřek z cibulí posekáme na drobno, stejně tak i slaninu. Na pánev dáme slaninu opéct na troše másla (30 g), přidáme ořechy, posekané vnitřky cibulí, česnek, špetku cukru a pepře. Povaříme na mírném plamenu 10 minut.
Teplotu v troubě stáhneme na 180°C.
Směsí naplníme cibule, dáme do zapékací formy, přidáme polovinu zbylého másla, mírně podlijeme vodou. Na naplněné cibule nakrájíme kousky zbylého másla a zaklopíme dříve ukrojenou špičkou cibule.
Zapékáme 20 minut a podáváme.
Můžeme doplnit rychlým rozvarem z grenadiny, nebo-li granátového jablka – vymačkáme v lisu na citrusy šťávu z jednoho granátového jablka, na pánvi rozehřejeme na lžičce másla lžíci třtinového cukru. Po chvíli zalijeme šťávou z granátového jablka a minutu nebo dvě svaříme.
Dýňové špagety s tomatovou omáčkou (4 porce)
Potřebný čas: 10 minut příprava + 40 minut pečení + 10 minut vaření
Špagetová dýně – 3 rajčata – 1 červená cibule – 2 stroužky česneku – bazalka – olivový olej – parmezán – sůl, pepř
Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni můžeme předpékat společně s cibulemi z předchozího receptu.
Dýni rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme semínka. Pokapeme olivovým olejem a dáme přepéct na zhruba 40 minut.
Mezitím si připravíme tomatovou omáčku. Pokud v omáčce nechceme rajčatové slupky, nejprve je spaříme a oloupeme. Oloupanou cibuli posekáme najemno a dáme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Přidáme trochu čerstvě namletého pepře. Rajčata pokrájíme na měsíčky a odebereme vodu se semínky. Na pánev přidáme posekaný česnek a rajčata. Necháme chvíli povařit, dokud se rajčata nerozpadnou. Přidáme bazalku a dáme stranou.
Rozpečenou dýni vyškrabeme vidličkou (dužina se nám rozdělí do vláken připomínajících špagety). Dáváme na servírovací talíř s omáčkou, nebo dýňové špagety přidáme k rozehřáté omáčce a zlehka promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme nastrouhaným nebo nakrájeným parmezánem.
Podáváme, dozdobíme lístkem čerstvé bazalky.
Dobrou chuť!