Home / Uncategorised / Dýňové špagety s rychlou tomatovou omáčkou a zapečené plněné červené cibule s ořechy
1 November, 2015

Dýňové špagety s rychlou tomatovou omáčkou a zapečené plněné červené cibule s ořechy

Posted in : Uncategorised on by : Libor Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Využijeme podzimní zeleninu a uvaříme z ní hlavní jídlo a předkrm. K pečené špagetové dýni uděláme rychlou tomatovou omáčku, červené cibule naplníme ořechy se slaninou a zapečeme. Dýni, rajčata, i červené cibule koupíme tento týden v akci v Globusu. Letáky najdete zde.

Koupili jsme v akci:

Dýně špagetová
Rajčata
Červená cibule 5 ks

 

Recepty:

Zapečené plněné červené cibule s ořechy a slaninou (4 porce předkrm)

Potřebný čas: 30 minut příprava + 60 minut pečení + 15 minut vaření

Červená cibule velká 4 ks – 75 g vlašských ořechů – 100 g slaniny – 80 g másla – 1 stroužek česneku – špetka cukru – pepř

Troubu si předehřejeme na 200°C.

Z cibulí oloupeme suché vrstvy slupky. Cibule dáme do menší zapékací mísy, tu překryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 30 minut.

Po vyjmutí z trouby seřízneme vrchol cibule a vnitřek vydlabeme (necháme jednu vrstvu).

Posekané ořechy opražíme nasucho na pánvi. Vnitřek z cibulí posekáme na drobno, stejně tak i slaninu. Na pánev dáme slaninu opéct na troše másla (30 g), přidáme ořechy, posekané vnitřky cibulí, česnek, špetku cukru a pepře. Povaříme na mírném plamenu 10 minut.

Teplotu v troubě stáhneme na 180°C.

Směsí naplníme cibule, dáme do zapékací formy, přidáme polovinu zbylého másla, mírně podlijeme vodou. Na naplněné cibule nakrájíme kousky zbylého másla a zaklopíme dříve ukrojenou špičkou cibule.

Zapékáme 20 minut a podáváme.

Můžeme doplnit rychlým rozvarem z grenadiny, nebo-li granátového jablka – vymačkáme v lisu na citrusy šťávu z jednoho granátového jablka, na pánvi rozehřejeme na lžičce másla lžíci třtinového cukru. Po chvíli zalijeme šťávou z granátového jablka a minutu nebo dvě svaříme.

 

Dýňové špagety s tomatovou omáčkou (4 porce)

Potřebný čas: 10 minut příprava + 40 minut pečení + 10 minut vaření

Špagetová dýně – 3 rajčata – 1 červená cibule – 2 stroužky česneku – bazalka – olivový olej – parmezán – sůl, pepř

Troubu si předehřejeme na 200°C. Dýni můžeme předpékat společně s cibulemi z předchozího receptu.

Dýni rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme semínka. Pokapeme olivovým olejem a dáme přepéct na zhruba 40 minut.

Mezitím si připravíme tomatovou omáčku. Pokud v omáčce nechceme rajčatové slupky, nejprve je spaříme a oloupeme. Oloupanou cibuli posekáme najemno a dáme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Přidáme trochu čerstvě namletého pepře. Rajčata pokrájíme na měsíčky a odebereme vodu se semínky. Na pánev přidáme posekaný česnek a rajčata. Necháme chvíli povařit, dokud se rajčata nerozpadnou. Přidáme bazalku a dáme stranou.

Rozpečenou dýni vyškrabeme vidličkou (dužina se nám rozdělí do vláken připomínajících špagety). Dáváme na servírovací talíř s omáčkou, nebo dýňové špagety přidáme k rozehřáté omáčce a zlehka promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme nastrouhaným nebo nakrájeným parmezánem.

Podáváme, dozdobíme lístkem čerstvé bazalky.

Dobrou chuť!

Zapečené červené cibule s ořechy - suroviny - www.chytrevarime.cz Zapečené červené cibule s ořechy - www.chytrevarime.cz Dýňové špagety s tomatovou omáčkou - suroviny - www.chytrevarime.cz Dýňové špagety s tomatovou omáčkou - www.chytrevarime.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *